Unettomuus
Unettomuus voi tarkoittaa esimerkiksi nukahtamisvaikeuksia, vaikeutta pysyä unessa tai liian varhaisia heräämisiä. Tilapäinen unettomuus kuuluu tavanomaiseen elämään ja esimerkiksi syöpään sairastuminen voi aiheuttaa tilapäisiä nukkumisen vaikeuksia.
Voimakkaat tunteet, piinaavat ajatukset tai ylivireä olo vaikeuttavat levollistumista. Huonolaatuisen tai virkistämättömän unen taustalla saattaa olla myös fysiologinen, esimerkiksi syöpätautiin tai sen hoitoon liittyvä syy.
Milloin puuttua unettomuuteen?
Unettomuus määritellään häiriöksi, jos sitä on yli kolmena yönä viikossa ja se jatkuu yli kuukauden. Vaikka pitkään jatkunut unettomuus liittyisi suoraan syöpään tai sen hoitoihin, unettomuutta kannattaa hoitaa myös erikseen.
Stressaavassa elämäntilanteessa univaikeudet ovat erityinen riesa. Univajeen myötä kehon ja mielen ylivireys lisääntyy ja tunteet vaihtelevat aina epätoivoon asti. Kaikki tämä kiihdyttää elimistöä ja saa valvomaan entistä pidempään. Paras lääke tähän on kierteen katkaiseminen: hanki apu unettomuuteen ajoissa.
Joskus jokin pieni korjausliike tuo toivotun avun, joskus tilanteeseen on hyvä hakea terveydenhuollon ammattilaisen apua. Alta löydät joitain vinkkejä oman nukkumisen tukemiseksi.
Apua itsenäiseen uniasioiden pohtimiseen löydät myös esimerkiksi Mielenterveystalo.fi – portaalin omahoidosta ”Apua unettomuuteen”.
Apua uneen
- Mahdollista unelias olo. Rasita kehoa ja mieltä valveilla ollessasi riittävästi. Vältä liiallista kofeiinia ja päiväunia.
- Rytmitä ja toista. Keho ja mieli pitävät siitä, että asiat tapahtuvat ennakoidusti tietyssä järjestyksessä ja tiettyyn aikaan. Samoina toistuvien iltarutiinien aikana keho alkaa ennakoida ja valmistautua lepoon. Pidä kiinni päivittäisistä tottumuksistasi ja tavoistasi parhaasi mukaan myös poikkeustilanteissa.
- Luo miellyttävä nukkumisympäristö. Useimmat nukkuvat parhaiten pimeässä ja viileässä tilassa. Mobiililaitteiden käyttö kannattaa ajoittaa nukkuma-ajan ja –tilan ulkopuolelle.
- Älä vietä vuoteessa aikaa valveilla tai virkeänä, jos valveilla on mahdollista olla muualla. Jos et saa esim. 15 minuuttiin unta, poistu sängystä ja palaa vasta, kun olet unelias.
- Vähennä stressiä. Älä yritä nukahtaa tai laskea unelle jääviä tunteja. Jos mielessä on huolta tai murhetta, pyri tietoisesti siirtämään huomiosi neutraaleihin tai mukaviin asioihin. Pidä huoli siitä, että päiväsaikaan on aikaa ratkoa ongelmia ja hoitaa asioita.
- Harjoittele rentoutumista. Katso vinkit rentoutumis- ja hengittelyharjoituksiin yltä.