Henkinen jaksaminen > Miten jäsennän mielessäni pyöriviä ajatuksia?

Miten jäsennän mielessäni pyöriviä ajatuksia?

Ajatusten pohjavire

Ajatuksissa puemme meille tapahtuvat asiat sanoiksi, mutta liitämme neutraaleihinkin tosiasioihin helposti myönteisiä tai kielteisiä pohjavireitä. Tämän vireen erottaminen siitä, mitä varsinaisesti on tapahtunut, on usein vaikeaa.

Jos ajatukset ovat pääasiassa myönteisiä tai neutraaleja, pohjavireestä ei tietenkään ole mitään haittaa. Jos olo taas on jatkuvasti alakuloinen tai vihainen, voi olla hyödyllistä erotella turhat negatiiviset kuorrutteet siitä, mitä tosiasiassa on meneillään.

Saatat yllättyä, kuinka taitavia olemme kurjistamaan tosiasiallisia puitteitamme, etenkin jos olemme esimerkiksi peloissamme, masentuneita tai ahdistuneita.

Sisäinen itsekriitikko

Sairastumisen myötä ajatukset saattavat jumiutua itseä kritisoivaan ja tuomitsevaan asentoon. Saatat huomata toistuvasti ajattelevasi esimerkiksi ”En pysty mihinkään”, ”Ansaitsin tämän”, tai ”Olen inhottava”. Tällaiset ajatukset kannattaa rauhallisesti panna merkille ja samalla muistuttaa itselleen, että kyseessä on kurjan olon lietsoma ajatus, ei tosiasia.

Armollisuutta itseä kohtaan voi herätellä esimerkiksi miettimällä, mitä sanoisit ystävällesi, joka vastaavassa tilanteessa ajattelisi kuten sinä.

Voit myös kokeilla liittää kielteisen ajatuksen eteen sanat ”Minusta tuntuu, että…”. Tämä muuttaa asian tosiasiasta välittömästi vain omaksi senhetkiseksi kokemukseksi. Voit voimistaa vaikutusta lisäämällä lauseeseen vielä ajanmääreen ”tällä hetkellä”.

”Olen arvoton,
vain taakkana
muille.”

”Minusta tuntuu,
että olen arvoton
ja vain taakkana
muille.”

Tämä muuttaa asian tosiasiasta
välittömästi vain omaksi sen
hetkiseksi tuntemukseksi.

”Elämäni on ollut
täysin turhaa.”

”Tällä hetkellä
minusta tuntuu,
että elämäni on
ollut täysin turhaa.”

Voit voimistaa vaikutusta lisäämällä
lauseeseen vielä ajanmääreen
”tällä hetkellä”.

"Elämäni on ohi."

Hetkinen, onko tosiaan näin? Mikä puhuu väitteen puolesta? Entä vastaan? Voisiko ajatusta hieman korjata esimerkiksi tähän suuntaan: 

"Elämäni on erilaista kuin ennen."

Sairastuminen saa tuntua ikävältä ja väärältä. Voinnin heikentymistä ja erilaisia menetyksiä on lupa surra. Ensimmäisen jyrkähkön ajatuksen muokkaaminen hieman neutraalimpaan suuntaan voi kuitenkin helpottaa oloasi. Se edesauttaa ilon ja vireyden palautumista elämään.

Lue seuraavaksi

Miten syöpä muuttaa minua ja elämääni?

Sairauden tuomat rajoitteet, muuttuneet tulevaisuuden suunnitelmat tai muuttunut kuva itsestä ja elämästä voivat masentaa tai suututtaa…