Läheiset > Miten parisuhteeni käy?

Miten parisuhteeni käy?

Jokainen parisuhde on omanlaisensa. Eturauhassyöpään sairastumisen vaikutukset parisuhteeseen riippuvat parisuhteen aiemmasta dynamiikasta ja rooleista.

Onko sairastunut aiemmin ollut asioista viime kädessä vastaava ”perheen pää”, toisten varaan laskeva tunnelmanluoja vai muiden kanssa tasavertainen neuvottelija? Onko hänen helppo ottaa vastaan apua tai huolenpitoa muilta? Monelle aiempaa heikomman ja hauraamman asemaan joutuminen on kova paikka, eikä sitä ole välttämättä heti helppo tunnistaa saati ilmaista kumppanille.

Sairauden myötä kumpikin parisuhteen osapuoli joutuu sopeutumaan elämänmuutokseen, uusiin rooleihin ja epävarmaan tulevaisuuteen. Kumppanit käsittelevät tapahtumia molemmat omasta näkökulmastaan. Keskeistä on pyrkiä ymmärtämään toista ja helpottamaan tämän ymmärrystä kommunikoimalla avoimesti omista kokemuksistaan.

Roolimuutokset saattavat kuormittaa molempia osapuolia. Sairastuneen kumppani voi joutua ottamaan aiempaa suuremman vastuun perheestä ja arjesta. Usein kumppani tukee ja hoitaa sairastunutta, mutta joskus sairastunut päätyy tukemaan puolisoaan. 

Toisinaan molemmat pyrkivät välttämään toisen kuormittamista omilla huolillaan, jolloin tärkeistä asioista ja aidoista kokemuksista puhumisesta pidättäydytään kokonaan. Vaikka tarkoitus on hyvä, puhumattomuus kasvattaa etäisyyttä parisuhteessa ja nostaa kynnystä puhua hankalista asioista myöhemminkään.

Syöpä voi vaikuttaa myös seksuaalisuuteen sekä suoraan oireidensa kautta että epäsuoremmin esimerkiksi hoitojen tai muuttuneen kehonkuvan myötä. Joillekin seksuaalisuus on yksi tärkeimmistä sairastumiseen liittyvistä huolista, toisilla se käy hädin tuskin muiden asioiden kuormittamassa mielessä. Toisille seksuaalisuus ja sen toteuttaminen ovat sairastamisen keskellä keskeisempiä voimavaroja. Lisätietoja eturauhassyövän vaikutuksista seksuaalisuuteen löydät täältä.

Jotkut muutokset parisuhteessa ovat ohimeneviä, toiset pysyvämpiä. Osa parisuhteista vain syvenee sairauden myötä. Toisia haastava tilanne ajaa erilleen, joskus jopa eroon asti. Joskus sairaus jää määrittämään parisuhdetta ja arkea liian voimakkaasti, vaikka sairaus tai hoidot eivät sitä enää vaatisikaan.

Keskinäisen kommunikaation ja ymmärryksen lisäksi parisuhteessa on tärkeää ylläpitää hellyyttä. Arkiset kosketukset, halaukset ja kädestä pitelemiset tuovat lohtua ja lujittavat tunnetta yhdessä olemisesta. Myös seksuaaliseen kanssakäymiseen liittyvistä toiveista kannattaa puhua avoimesti.

Miten käsittelen asiaa kumppanini kanssa?

Syöpään sairastumiseen liittyy aina huolia, jotka koskettavat myös läheisiä. Syöpään sairastuessa voi mieleen nousta kysymys – kuinka kumppanini tämän ottaa, miten tämä vaikuttaa suhteeseemme. Eturauhassyöpään sairastuminen voi olla pelottavaa ja aktivoi helposti miehisyyteen liittyviä pelkoja – näin asia voi liittyä myös parisuhteeseen. Vaikeassa tilanteessa voi suuntautua aktiivisesti ja asioita ratkoen tai sitten välttelemällä, jolloin asiat vain ”lakaistuvat maton alle”.

Vinkkejä parisuhteeseen:

  • Ota hankalat asiat ja tunteet puheeksi. Vaikka se ei olisi helppoa, keskusteluyhteyden avaaminen tukee parisuhteen hyvinvointia ja kynnys puhua vaikeista asioista jatkossa madaltuu.

  • Koskettakaa toisianne arjessa. Ota kävellessä toista kädestä, halaa, kun huomaat toisen tarvitsevan voimaa tai lohtua. Tarjoa rentouttavaa hartiahierontaa tai silitä toista, kun katsotte sohvalla televisiota.

  • Tehkää asioita yhdessä. Silloinkin, kun olisi tehokkaampaa toimittaa asioita erikseen. Muistelkaa, mitä kaikkea hyvää elämässänne on ollut ja tapahtunut.

  • Huolehtikaa, että elämänne ei pyöri vain sairastamisen ympärillä. Keskustelkaa ajankohtaisista uutistapahtumista, täyttäkää yhdessä sanaristikoita. Pelaisitteko korttia tai lautapelejä, tai puuhaisitte yhdessä jotakin tuttujen lasten kanssa?

  • Kysy silloin tällöin, mitä toiselle kuuluu. Miten hän voi, mitä hän kaipaisi sinulta sillä hetkellä?

Lue seuraavaksi

Miten pärjään sairastuneen läheisenä?

Tieto eturauhassyöpään sairastumisesta on pysäyttävä paitsi sairastuneelle, myös hänen läheisilleen…