Tietoa eturauhassyövästä

Eturauhasen syövästä on kyse, kun eturauhasen solut alkavat muuttua pahanlaatuisiksi.
Eturauhassyöpä on länsimaissa yleisin miesten syöpä.

Eturauhassyövän oireet

Eturauhassyövässä eturauhaseen muodostuu pahanlaatuinen kasvain. Se kasvaa aluksi vain eturauhasen sisällä, useimmiten etäällä virtsaputkesta. Siksi voi kestää useita vuosia, ennen kuin kasvain on niin lähellä virtsaputkea, että se aiheuttaa ongelmia esimerkiksi virtsaamiseen.

Eturauhasen syövän aiheuttajaa ei tiedetä. Todennäköisesti syitä on useita. Mieshormonit vaikuttavat todennäköisesti syövän syntyyn jonkin verran, mutta eivät yksin sitä aiheuta. Vähäisempi mieshormonien määrä on yhteydessä vähäisempään eturauhassyövän esiintyvyyteen. Merkittävin yksittäinen eturauhassyöpää lisäävä tekijä on ikä: useimmat ovat sairastuessaan noin 70-vuotiaita, ja eturauhassyöpä on erittäin harvinainen alle 40-vuotiailla.

Jos kasvain havaitaan varhaisessa vaiheessa, potilaalla on hyvät mahdollisuudet parantua kokonaan. Kasvain voidaan usein poistaa leikkaamalla tai sädehoidon avulla. Jos tämä ei ole mahdollista tai kasvain uusiutuu, taudin etenemistä voidaan hidastaa hormonihoidolla, sädehoidolla ja solunsalpaajilla.

Lisätiedon lähteet

Toisille tulee sairastumisen myötä vimmattu tarve etsiä omasta sairaudesta kaikki mahdollinen tieto. Joskus taas voi tuntua siltä, että ei jaksaisi mitään sairauteen liittyvää. On tärkeää, että voi itse päättää, mitä tietoa haluaa, milloin ja millä tavalla.

Ensisijainen tiedonlähde on aina oma hoitotaho sen suosittelemat tiedonlähteet. Tiedonjano saattaa kuitenkin vaivata jatkuvasti tai iskeä sellaisellakin hetkellä, kun terveydenhuollon ammattilaista ei ole saatavilla.

Internet on pullollaan sekä suomenkielistä että kansainvälistä sisältöä eturauhassyövästa ja muista samankaltaisista taudeista.

On ymmärrettävää, jos haluat käydä kaiken asiaan liittyvän läpi. On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikki tieto ei ole luotettavaa, ja tiedon lähdettä on aina hyvä tarkastella kriittisesti. Kannattaa lukea vain luotettavia tiedonlähteitä.

Lue lisää

Miten erotan luotettavat tietolähteet epäluotettavista?

Kun haet tietoa muualta kuin terveydenhuollosta, muista, etteivät kaikki lähteet ole luotettavia…

Miten pärjään tästä eteenpäin?

Vahvistunut tieto eturauhassyövän sairastumisesta pysäyttää, eikä elämä ole sen jälkeen enää….