Henkinen jaksaminen > Miten syöpä muuttaa minua ja elämääni?

Miten syöpä muuttaa minua ja elämääni?

Muutokset itsessä, elämässä ja ihmissuhteissa​

Sairauden tuomat rajoitteet, muuttuneet tulevaisuuden suunnitelmat tai muuttunut kuva itsestä ja elämästä voivat masentaa tai suututtaa.

Menetysten synnyttämän surun kokeminen, tunnistaminen ja hyväksyminen voi olla vaikeaa. Lopulta se on kuitenkin välttämätöntä ja hyödyllistäkin.

Muutosten lisäksi on hyvä tunnistaa ne asiat, jotka eivät ole sairauden myötä muuttuneet. 

Mikä on muuttunut?

Joitakin helpottaa, kun laittaa asioita laajempiin mittasuhteisiin. Vaikka joku muutos tai luopuminen tuntuu erittäin vaikealta, onko jäljellä jotain, josta saat yhä nauttia? Joskus tämän tunnistaminen synnyttää oloa kohentavaa kiitollisuutta.

Pohdi seuraavia kysymyksiä itseksesi, kirjoittaen tai keskustellen jonkun kanssa.

  • Mikä on muuttunut arjessasi?
  • Mitä pelkäsit sairastumisen muuttavan, mutta se ei muuttanutkaan?
  • Onko sairaus tuonut jotain hyvää?
  • Mikä sinulle on aina ollut tärkeää? Entä nyt? Ovatko arvosi muuttuneet?

Mikä on sinulle tärkeää?

Omien arvojen miettiminen auttaa keskittämään voimavaroja sinulle oleellisimpiin asioihin. Osa sairastumisen käsittelyä on pohtia, miten arvot ovat muuttuneet suhteessa aiempaan elämään, vai ovatko lainkaan.

Merkityksellisen ja juuri sinun näköisesi elämän reseptiin kuuluvat ne asiat, jotka ovat saaneet korkeimpia arvosanoja. Panosta niihin!

Arvioi asteikolla 1 – 10 , miten tärkeitä taulukossa esitetyt elämän eri osa-alueet ovat olleet sinulle aiemmin ja miten näet ne nyt.


Arvo 10 tarkoittaa, että asia on sinulle erittäin tärkeä ja arvo 0, ettei se ole lainkaan tärkeä.

Elämän osa-alue Ennen Nyt
Perhe
____
____
Parisuhde
____
____
Ystävät ja tuttavat
____
____
Minä itse
____
____
Työ/opiskelu
____
____
Vapaa-aika
____
____
Harrastukset
____
____
Itsenäisyys
____
____
Luonto, ympäristö
____
____
Saavutukset
____
____
Vauraus
____
____
Liikuntakyky, voima
____
____
Mielen tasapaino
____
____
Seksuaalisuus
____
____
Nautiskelu
____
____
Koti
____
____
Hengellisyys
____
____

Perimmäisten kysymysten äärellä

Normaalisti elämme siinä uskomuksessa, että elämämme on hallinnassamme ja meillä on valta päättää sen kulusta. Tämä on normaalia ja pitää yllä psyykkistä tasapainoamme.

Tosiasiassa elämä on arvaamaton ja sattumanvarainen, mistä yllättävä syöpädiagnoosi on ikävä todiste. Sairastuminen muistuttaa elämän hauraudesta ja omasta avuttomuudessa sen edessä.

Jotkut ottavat diagnoosin vastaan tyynesti, etenkin jos elämässä on ehtinyt jo tulla vastaan kaikenlaista. Toisilla elämän epävarmuuteen liittyvät ajatukset synnyttävät pelkoa, ahdistusta ja häpeääkin. Kokemukset voivat myös kyynistää ja kyseenalaistaa kaiken merkityksellisyyttä.

Miksi olen elänyt niin kuin olen? Miksi olen edes yrittänyt elää terveellisesti, kun kuitenkin sairastuin? Miksi ylipäänsä elämme?

Syöpädiagnoosi tuo monen ajatuksiin ensimmäisen kerran elämän rajallisuuden. Tämä voi herättää hädän, katumuksen ja katkeruuden tunteita, mutta myös kiitollisuutta menneistä ja olemassa olevista asioista sekä toiveita jäljellä olevalle elämälle.

Keskittymällä itselle tärkeisiin asioihin on mahdollista palauttaa hyvinvointia tukevaa hallinnan kokemusta. Erityisen tärkeää olisi tunnistaa ja vaalia niitä asioita, jotka tuovat juuri sinun elämääsi mieltä ja merkitystä.

Miten vahvistan kokemusta elämän merkityksellisyydestä?

Pohdi, mikä on sinulle tärkeää ja merkityksellistä tänään

Rakkaudenosoitus läheiselle tai läheiseltä? Lapsen tai lapsenlapsen hyvinvointi tai uusi oivallus? Mitä voisit itse tehdä sen eteen?

Kiitollisuuden voima

Mistä sinä olet kiitollinen? Mitä sinulla on tai mitä olet saavuttanut? Mitä läheisilläsi on?

Vaali toivoa

Toivoa voi ylläpitää lohduttomassakin tilanteessa. Mitä toivot huomiselta? Mitä toivot läheisillesi?

Muodosta realistisia tavoitteita

Muodosta realistisia tavoitteitaja pyri toimillasi niitä kohti. Mikä on yhä mahdollista? Miten sen voisi toteuttaa?

Näe asiat laajemmassa mittakaavassa

Mitä tulevista teoistasi tai valinnoistasi seuraa pidemmällä aikavälillä? Mitä toivoisit niistä seuraavan ja miten voit edistää sitä?

Lue seuraavaksi

Menetänkö miehisyyteni?

Vaikka eturauhassyöpään sairastuminen on pelottavaa ja aktivoi miehisyyteen liittyviä pelkoja, tuleen ei saa jäädä makaamaan.