Miten pärjään sairastuneen läheisenä?

Tieto eturauhassyöpään sairastumisesta on pysäyttävä paitsi sairastuneelle, myös hänen läheisilleen. Mitä lähemmäs itseä sairaus saapuu, sitä suurempia tunteita ja ajatuksia se herättää.

Läheisen syöpä järkyttää

Etenkin perheenjäsenet saattavat kokea samanlaisia tunteita kuin sairastunut itse diagnoosin jälkeen. Koko perheen arki muuttuu toisenlaiseksi ‒ joskus tilapäisesti, toisinaan pysyvämmin.

Sairastuneen läheinen käy läpi oman polkunsa muuttuneeseen tilanteeseen sopeutumisessa. Henkisen kuormituksen lisäksi läheisille kasaantuu usein aiempaa suurempi vastuu arjen pyörittämisestä. Omaisen reaktiot jäävät helposti sivurooliin ja ne saattavat itsestäkin tuntua vähäpätöisiltä sairastuneen tilanteen rinnalla.

Myös omaisen vointi ja jaksaminen on kuitenkin erittäin tärkeää sairauden ja arjen hoidon kannalta. Vaikka alkuun tuntuu, että jaksaa mitä vaan huolehtimatta itsestään, pitkän päälle tämä taktiikka ei välttämättä toimi.

Tälle sivustolle on koottu tietoa ja vinkkejä sairastuneen läheisen rooliin sopeutumiseen ja siinä jaksamiseen. 

Sairaus vaikuttaa ihmisiin eri tavoin​

Alussa tapahtunutta voi olla vaikea käsittää. Ihmisillä on erilaisia suojautumistapoja järkyttävissä tilanteissa ja joskus mieli tarvitsee aikalisän hyväksyäkseen syövän osaksi elämäänsä.

Jotkut sairastuneet jatkavat elämäänsä robottimaisesti kuten ennenkin, kykenemättä ymmärtämään tai hyväksymään saadun tiedon vaikutuksia omaan elämään.

Jotkut eivät halua kertoa uutisesta kenellekään muulle suojatakseen näin itseään tai läheisiään. Toiset hakevat muiden lääkäreiden tai vaihtoehtohoitajien mielipiteitä kyseenalaistaakseen saadut uutiset kerta toisensa jälkeen.

Yleensä tieto ennemmin tai myöhemmin omaksutaan todellisena itseä koskettavana muutoksena, johon keho ja mieli voivat reagoida hyvin kokonaisvaltaisesti. 

Roolini sairauden myötä muuttuneessa elämässä?

Tilanteet ja ihmissuhteet ovat hyvin erilaisia. Etenkin parisuhde tai sukulaisuusside voi lähtökohtaisesti olla hyvin läheinen. Tällöin sairaudesta ja sen aiheuttamista tuntemuksista puhuminen voi hankalassakin tilanteessa olla luontevaa. Tukeminen ja toisen toiveiden tavoittaminen saattaa tapahtua kuin itsestään.

Jos suhde on etäisempi tai asioiden avoin käsittely on itselle tai toiselle normaalistikin epätyypillistä, saattaa myös sairaudesta puhuminen tuntua hankalalta. Tällöin täytyy rauhassa hakea yhteistä kieltä ja tapaa kohdata sairauden tuomia muutoksia.

Vaikka sairastuneen toiveet ja tuen tarpeet ovat hyvin yksilöllisiä, on joitakin yleisesti hyviä ohjenuoria sairastuneen läheisen tukemiseen. 

  • Kysy ja kunnioita sairastuneen toiveita, vaikka ne eivät sopisi omiin olettamuksiisi. Miten voin auttaa sinua? Mitä et toivo minulta? Miten haluat arjen järjestyvän?
  • Tue sairastuneen itsenäisyyttä ja valtaa päättää omista asioistaan niin pitkälle kuin mahdollista.
  • Huolehdi omasta hyvinvoinnistasi. Se auttaa sinua jaksamaan vaativassa roolissasi ja vapauttaa sairastuneen huolehtimasta sinun voinnistasi.

Jos tilanne on uusi ja akuutti

Muista, että kaikki reagoivat poikkeustilanteissa yksilöllisesti, ei ole oikeita tai vääriä tapoja.

Kysy rohkeasti ja tarvittaessa toistuvasti terveydenhuollon ammattilaisilta tietoja lähiomaisen tilanteesta.

Osallistu mahdollisuuksien mukaan sairastuneen hoitoon. Usein omainen voi olla läsnä sairaalassa, hoitoneuvotteluissa ja vastaanottokäynneillä.

Sairaalan henkilökunta, useimmiten sosiaalityöntekijä, antaa tarvittaessa tukea ja tietoa yhteiskunnan tarjoamista etuisuuksista ja palveluista.

Huolehdi omasta hyvinvoinnistasi. Syö, nuku, liiku ja tapaa ihmisiä.

Hae tarvittaessa itsellesi apua terveydenhuollosta tai potilasjärjestöstä. Keskustelu ammattilaisen, vapaaehtoisen tai samassa tilanteessa olevan/olleen kanssa voi auttaa.

Mikäli sairastunut ei jossain vaiheessa pysty hoitamaan asioitaan, lähiomaisella tulee olla asianmukaiset valtakirjat, joiden avulla hän voi hoitaa asioita esimerkiksi pankissa, Kelassa tai vakuutusyhtiössä. 

Lukemista

Verkossa:


Kirjoja:

  • Pietikäinen, Arto (2019). Joustava mieli tukena elämänkriiseissä. Kustannus Oy Duodecim.
  • Wartiovaara, Kirmo (2018). Miksi minä? Syöpäsolun tarina. Kustannus Oy Duodecim.
  • Tulusto, Riitta (2020). Loppuun asti ystävän vierellä: Miten tukea kuolevaa läheistä? Intokustannus.
  • Reko Lundán & Tina Lundán (2006). Viikkoja, kuukausia. WSOY.
  • Holm, Tuija & Turunen, Tuija (2008). Minun suruni. – Psykologien tekemä opas ja työväline läheisensä menettäneille lapsille ja varhaisnuorille sekä heidän rinnallaan kulkeville aikuisille.

Lue myös

Mistä juuri minä saan voimaa ja lohtua?

Eturauhassyöpään sairastuminen voi haastaa aiemmat tapasi kohdata ja selviytyä vastoinkäymisistä..

Kuinka selviydyn voimakkaiden tunteiden kanssa?

Jokainen reagoi omalla tavallaan tietoon vakavasta sairastumisesta…

Miten jäsennän mielessäni pyöriviä ajatuksia?

Ajatuksissa puemme meille tapahtuvat asiat sanoiksi, mutta liitämme neutraaleihinkin…