Tietoa eturauhassyövästä > Miten pärjään tästä eteenpäin?

Elämä eturauhassyövän kanssa – Miten pärjään tästä eteenpäin?

Vahvistunut tieto eturauhassyöpään sairastumisesta pysäyttää, eikä elämä ole sen jälkeen enää ennallaan. Jokainen reagoi sairastumiseen omalla tavallaan ja tarvitsee tietoa ja tukea itselleen tärkeissä asioissa. Sairastuminen herättää myös omaisissa usein paljon tunteita ja kysymyksiä.

Terveydenhuolto huolehtii tehokkaasti syöpään liittyvistä tutkimuksista ja hoidoista. Henkiseen selviytymiseen ja muuttuneen arjen järjestämiseen on vähemmän rutiininomaista tukea.

Sairastuminen voi olla kriisi

Alussa olo saattaa olla epätodellinen, sekava, ahdistava, jopa epätoivoinen. Nämä ovat normaaleita reaktioita vakavan sairastumisen aiheuttamaan äkillisen turvallisuuden tunteen menettämiseen.

Mieleen tulevat ajatukset saattavat olla erittäin järkeviä tai sitten suorastaan hullunkurisia. Saatat murehtia omaa selviytymistä enemmän esimerkiksi ikkunoiden pesemisestä tai läheisen pärjäämisestä. Kaikenlaisiin ajatuksiin ja tunteisiin kannattaa suhtautua suopeasti ja kärsivällisesti – pahin kaaos menee usein ohi itsestään.

On yksilöllistä, missä vaiheessa sairastuminen tuntuu henkisesti kaikkein raskaimmalta.

Joillekin alkujärkytys on pahin mullistus. Toisilla myllerrys alkaa vasta myöhemmin, kun ajatuksissa on hoitojen ja muiden järjestelyjen jälkeen taas tilaa tulevaisuuden ja oman jaksamisen pohtimiselle. Yhtäkkiä saattaa huomata olevansa täysin voimaton, vaikka alkuun olisi pystynyt hoitamaan asioita hyvinkin tehokkaasti.

Hätätilanteessa tulee hakea apua terveydenhuollosta. Lievemmän tuskaisuuden helpottamiseksi voit tehdä paljon myös itse. Omaa oloa parantavat teot auttavat selviämään myös myöhemmissä sairauden vaiheissa sekä mahdollisissa sairastumisen aiheuttamissa arjen ja elämän muutoksissa.

Lievemmän psyykkisen kuormittuneisuuden helpottamiseksi voit tehdä paljon myös itse. Aktiivinen toiminta oman hyvinvoinnin tukemiseksi auttaa selviämään myös myöhemmissä sairauden vaiheissa sekä mahdollisissa sairastumisen aiheuttamissa arjen ja elämän muutoksissa.

Yleensä vakavaan sairastumiseen sopeutuminen etenee erilaisten vaiheiden kautta. Alussa on usein tunnistettavissa tunnepainotteinen selviytymisvaihe, josta liikutaan pikkuhiljaa tilanteen järkipohjaisempaan käsittelyyn ja lopulta jonkinlaiseen uuteen tasapainoon. Tältä sivustolta löydät tietoa ja keinoja olon helpottamiseen erilaisissa sopeutumisen vaiheissa.

Seuraava osio:

Arjesta selviytyminen

On tavallista, että sairastuminen sotkee arjen rutiinit. Sairauden oireet voivat viedä voimia tai muuttaa toimintakykyä.