Tietoa eturauhassyövästä > Miten erotan luotettavat tietolähteet epäluotettavista?
Miten erotan luotettavat tietolähteet epäluotettavista?
Kun haet tietoa muualta kuin terveydenhuollosta, muista, etteivät kaikki lähteet ole luotettavia. Internetin keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa korostuvat kaikkein värikkäimmät poikkeukset – eivät ne hyvin sujuneet ja vähemmän huolta herättäneet kokemukset.
Ole tarkkana erilaisten tietolähteiden kanssa
Jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei usein ole totta. Lähes sairauteen kuin sairauteen on löydettävissä lupaavan kuuloisia vaihtoehtohoitoja, joiden tehosta ei kuitenkaan ole luotettavaa näyttöä. Osa toimijoista toimii epärehellisin motiivein käyttäen hyväksi sairastuneiden tai läheisten hätää. Ole siis tarkkana erilaisten tietolähteiden kanssa ja tarkista faktat lääkäriltäsi.
Täydentävät kehoa ja mieltä huoltavat hoidot ovat asia erikseen. Esimerkiksi joogan tai terapeuttisten ei-lääketieteellisten menetelmien hyödyntäminen helpottaa monen kokonaisvointia merkittävästi. Näitä palveluita ei kuitenkaan tulisi sekoittaa lääketieteelliseen sairauden hoitoon.
Miksi en muista, mitä minulle on jo kerrottu?
Sairastumisen aiheuttama järkytys ja elämänmuutos kuormittavat mieltä. Keskittyminen voi tuntua hankalalta, asioita täytyy ehkä kerrata ja jotain saattaa silti unohtua.
Kannattaa pyytää tärkeimmät tiedot ja hoito-ohjeet lääkäriltä kirjallisena, sillä kerran kuullut asiat saattavat herkästi unohtua. Hyödynnä erilaisia muistintukia, kuten muistilappuja, kännykkämuistutuksia ja hoidettavien asioiden listoja, jotta arjen asiat tulevat hoidetuksi. Kännykkään voi esimerkiksi asentaa muistutussovelluksen ( hyvä hakusana on reminder)
Joskus keskittymisen ja muistin vaikeudet sekoittuvat sairauden oireisiin ja hoitojen vaikutuksiin. On hyvä rauhassa selvittää, mikä vaikutus johtuu mistäkin syystä. Psyykkisestä kuormittumisesta johtuvat muistiongelmat helpottavat usein itsestään, kun ehdit sopeutua sairastumisen muuttamaan uuteen arkeen.
Erota faktatieto omista peloista tai luuloistasi
Etenkin voimakkaan tunteen vallassa erilaiset pelot ja uskomukset sekoittuvat herkästi tosiasioihin.
Mieleen saattaa nousta erilaisia oletuksia, jotka perustuvat esimerkiksi elokuviin tai kirjallisuuteen eivätkä suinkaan omalta hoitotaholta saatuun täsmälliseen tietoon omasta sairaudentilasta.
Pelko voi synnyttää esimerkiksi ajatuksen, että elämä on loppunut siihen paikkaan. Siltä voi tuntua, vaikka tosiasiassa oma toimintakyky olisi hyvä, ympärillä tärkeitä ihmisiä ja toiveissa kokea jotakin, mikä yhä on mahdollista.
Jos erehtyy pitämään pahimpia pelkojaan tai väärinkäsityksiään automaattisesti tosiasioina, elämä saattaa kapeutua ja synkistyä turhan paljon. On siis tärkeä oppia erottamaan tosiasiat omista olettamuksista.
Katso lisätietoa osiosta ”Miten erotan omat ajatukseni tosiasioista”
Lue seuraavaksi
Miten pärjään tästä eteenpäin?
Vahvistunut tieto eturauhassyöpään sairastumisesta pysäyttää, eikä elämä ole sen jälkeen enää ennallaan…