Henkinen jaksaminen > Menetänkö miehisyyteni?
Menetänkö miehisyyteni?
Älä jää tuleen makaamaan
Vaikka eturauhassyöpään sairastuminen on pelottavaa ja aktivoi miehisyyteen liittyviä pelkoja, tuleen ei saa jäädä makaamaan.
On ryhdyttävä etsimään tietoa ja ennen kaikkea käsittelemään sitä. Tässä keskustelu on avainasemassa.
Vaikeassa tilanteessa voi suuntautua aktiivisesti ja avaavasti, tai sitten välttelemällä ja ovia sulkemalla.
Aktiivinen ja avaava reagointi
Kun sairastut, ja pelko tai huoli kalvaa mieltäsi, voit helpottaa tilannetta:
- Etsimällä hyödyllistä tietoa
- Tekemällä terveyttä tukevia muutoksia
- Hakemalla tukea muista
- Puhumalla tunteista
- Suunnittelemalla tulevaa
- Muistamalla: luja on parempi kuin kova – toinen kestää, toinen katkeaa
Välttely ja ovien sulkeminen
Joskus kun tilanne on paha ja omalle kestokyvylle liikaa, turvautuvat ihmiset tekoihin, jotka huonontavat tilannetta entisestään.
- Kieltäminen estää käsittelyä ja vääristää todellisuutta
- Vetäytyminen estää avun saamista
- Tarvitsevuuden torjuminen on pakenemista kovuuden hauraan kilven taakse – kaikki me tarvitsemme muita
- Päihteiden käyttö voi tuntua lyhyellä tähtäimellä helpottavalta, mutta vain pahentaa tilannetta ja estää asioiden todellista kohtaamista
Miehisyyteni
Eturauhassyöpä aiheuttaa uuden tilanteen elämään myös miehenä. Vaikutukset esimerkiksi seksuaalisuuteen riippuvat paljon paitsi iästä, myös siitä, onko parisuhdetta tai seksielämää.
Syövän sijainti herättää kysymyksiä: miten käy miehuuden? Pystynkö vielä rakastamaan ja nauttimaan? Pystynkö tuottamaan nautintoa kumppanilleni? Muutunko jotenkin?
Miehenä olemiseen ja seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä ei ole kovin helppoa keskustella – mutta niistä on hyvä oppia ja tottua puhumaan. Nykymies osaa myös puhua ja pussata
Eturauhassyöpä ja seksuaalisuus
Eturauhassyöpä aktivoi helposti syvimmät pelot omasta suorituskyvystä ja sen puutteesta hoitojen mahdollisten testosteronivaikutusten vuoksi. Se aktivoi uusien huolien lisäksi mahdollisia aiemmin poistyönnettyjä pelkoja pelot uudelleen.
Syövän hoidot vaikuttavat parisuhteeseen ja seksielämään – tästä on hyvä puhua jonkun kanssa. Tyydyttävä seksuaalisuus ei ole pelkästään yhdyntää – tapoja toteuttaa seksuaalisuutta ja saada molemminpuolista tyydytystä on monia. Uudet tavat täytyy uskaltaa löytää yhdessä kumppanin kanssa. Tärkeää on keskustelu mieltä painavista teemoista – ratkaisut kyllä löytyvät, kunhan vain uskallat. Lue lisää syövän vaikutuksista parisuhteeseen täältä
Tarvittaessa kannattaa kääntyä seksuaaliterapeutin puoleen – ammattilainen voi auttaa ratkaisujen löytymisessä ja mahdollistaa vapauttavaa keskustelua.
Jos ei haluta eikä huvita?
Vaikeissa elämäntilanteissa seksuaalinen halukkuus yleensä laskee. Niin käy lähes kaikille – se on tavallinen ilmiö ja tuttu käytännössä kaikille eturauhassyöpään sairastuneille. Pelko itsensä nolaamisesta voi myös johtaa haluttomuuteen. Vaikka ei olisikaan kiinnostunut seksistä, toisen ihmisen läheisyys, lämpö ja ihon kosketus ovat kuitenkin tärkeitä asioita. Myös sille toiselle. Usein haluttomuus aiheuttaa myös hellyyden vähenemisen ja usein mies luulee kumppanin odottavan yhdyntää. Tosiasiassa hellyys on vähintään yhtä tärkeää, ellei tärkeämpääkin.
Erektio
Erektiohäiriö on tilanne, jossa siitin ei jäykisty riittävästi tai ollenkaan. Häiriöt yleisiä ja niiden esiintyvyys lisääntyy iän myötä. Sairastumisjärkytys voi aiheuttaa ohimeneviä erektiohäiriöitä, vaikka mitään varsinaista fyysistä estettä erektiolle ei olisikaan.
Pysyvä erektiohäiriö voi syntyä, jos sukupuolielimiä hermottavat hermot vaurioituvat eturauhasen poistoleikkauksen myötä. Leikkaustekniikat ovat kehittyneet koko ajan, ja erektion mahdollistavat hermoyhteydet onnistutaan usein säilyttämään. Joskus vauriot myös elpyvät ajan myötä jonkun verran. Eturauhasen sädehoito aiheuttaa usein erektiohäiriön viiveellä. Sen syynä on paitsi hermotuksen vaurioituminen myös paisuvaisen arpeutuminen.
Hormonaalinen hoito, jolla estetään miessukuhormonin muodostuminen, aiheuttaa harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta erektiokyvyttömyyden. Sen yhteydessä voi kuitenkin esiintyä haluttomuutta.
Erektiohäiriöön voi liittyä huolta ja häpeän tunnetta. Avoin keskustelu hoitavan lääkärin kanssa hoitovaihtoehdoista on tarpeen. Samoin kumppanin kanssa kannattaa käydä asiaa läpi, ja miettiä miten tarpeita hoidetaan silloin, kun erektio ei onnistu.
Suorituspainetta voikin vähentää sillä, että ei yritetäkään yhdyntää, vaan annetaan ajan kulua. Hellyyttä ja läheisyyttä voi ilmaista monin tavoin, ja myös seksuaalinen tyydytys onnistuu muutoin kuin yhdynnällä.
Sama mies
Tällaisessa tilanteessa vaaditaan rohkeutta lähteä liikkeelle ja uskoa omaan itseen ja tulevaisuuteen. Pitää vain luottaa siihen, että on edelleen se sama ainutkertainen mies, kun on tähänkin asti ollut. Ei syöpä muuta ihmistä toiseksi eikä ole este uusille ihmissuhteille. Jos omat voimat eivät riitä, on hyvä keskustella asiasta hoitavan lääkärin tai muiden hoitoyksikössä työskentelevien kanssa ja saada sieltä neuvoja mihin ja miten kannattaa ottaa yhteyttä tukea saadakseen. Oot vielä samanlainen, sama mieli, sama sydän, sama mies.
Tukea syövän aiheuttamien muutosten kanssa
Lue seuraavaksi
Milloin tarvitsen ammattiapua?
Joitakin viikkoja tai kuukausia kestäneet erilaiset tunnereaktiot ja oireet, kuten unettomuus ja pelkotilat kuuluvat normaaliin sopeutumiseen…