Arjesta selviytyminen > Miten varautua tulevaan?
Miten varautua tulevaan?
Toisilla vakava sairaus herättää tarpeen varautua tulevaan. Asioiden järjestely ja erilaisten suunnitelmien tekeminen voi vähentää epävarmuutta ja huolia. Omien toiveiden julkituominen tai kirjaaminen ylös voi lisätä turvallisuuden ja hallinnantunnetta.
Etenkin vasta sairastuneena nämä asiat saattavat tuntua vaikeilta ja lähinnä lisätä ahdistusta. Jätä silloin tämä osio väliin ja tutustu siihen halutessasi myöhemmin.
Kuka hoitaa asioitani, jos en enää itse pysty?
On hyvä keskustella toiveista tällaisen tilanteen varalle läheisten kanssa
hyvissä ajoin etukäteen, mikäli se on mahdollista. Kirjallisella dokumentoinnilla varmistat, että asiasi järjestyvät tahtosi mukaisesti, eivätkä jää muiden ihmisten muiden muistin tai mielipiteiden varaan.
Tahtosi tietäminen keventää myös läheisten kuormitusta tilanteessa, jossa vastuu isoista asioista siirtyy heille.
Ohesta löydät ohjeita ja lisätietoja erilaisten asiakirjojen laadinnasta.
Hoitotahto
Hoitotahto on tapa päättää oman elämän loppuvaiheen hoitolinjauksista ja muusta kohtelusta. Hoitotahdon avulla on mahdollista helpottaa niin läheisten kuin hoitohenkilökunnan toimintaa.
Edunvalvontavaltuutus
Edunvalvontavaltuutus on asiakirja, jossa määrität, kuka hoitaa asioitasi, jos et itse siihen kykene. Valtuutus tulee voimaan vasta tarvittaessa, asiantuntijoiden arvioon perustuen. Jos valtuutusta ei tällaiseen tilanteeseen jouduttaessa ole, digi- ja väestötietovirasto tai tuomioistuin määrää tarvittaessa edunvalvojan huolehtimaan esimerkiksi taloudellisista asioista.
Kuolemaan varautuminen
Vaikka sairaus ei olisi juuri nyt johtamassa kuolemaan, elämän päättymiseen varautuminen tuo monelle turvan ja hallinnantunnetta tilanteessa, jossa elämän sattumanvaraisuus on nostanut päätään.
Omaisuuden järjestäminen ja selkeät toiveet sen kohtalosta helpottavat kuolinpesästä vastaavien omaisten selviytymistä ja keskinäistä yhteistyötä sitten, kun se on ajankohtaista. Myös muita kuin juridisia tahdonilmaisuja voi halutessaan ilmaista omaisille tai kirjata ylös.
Testamentti
Testamentti on tarpeen, jos haluat, että omaisuutesi jaetaan kuolemasi jälkeen muutoin kuin laissa määrätyn periaatteen mukaan.
Muut toiveet
Juridisten asiakirjojen lisäksi voi halutessaan määrittää omat toiveensa esimerkiksi irtaimiston tai digitaalisen jäämistön kohtelulle sekä hautajaisjärjestelyille. Tämän voi tehdä suullisesti läheisimpien kanssa keskustellen tai kirjata ylös vapaamuotoisesti.
Seuraava osio:
Henkinen jaksaminen
Seuraavaksi esitellään keinoja mielen tasapainottamiseen ja henkiseen palautumiseen.