Arjesta selviytyminen > Miten jatkan elämää kroonisen sairauden kanssa?
Miten jatkan elämää kroonisen sairauden kanssa?
Kun alkujärkytys jää taakse
Eturauhassyöpään sairastuminen on käännekohta, jonka jälkeen elämä ei palaudu ennalleen. Vaikeankin kriisin jälkeen elämään muodostuu kuitenkin ajan myötä jonkinlainen uusi tasapaino.
Kriisin aikana on jouduttu omaksumaan uudenlaisia selviytymiskeinoja. Voisitkin yrittää onnitella itseäsi: olet selvinnyt tähän asti, vaikka alkuun se ehkä tuntui mahdottomalta!
Vaikka paljon on muuttunut, olet yhä se sama ihminen ja elät samaa elämää kuin ennenkin. Jatkuva vertailu aiemman “täydellisen” ja nykyisen “romuttuneen” elämän välillä asettuu yleensä jonkunlaiseen joustavaan keskiarvoon: elämässä on yhä sekä hyviä että huonoja asioita.
Elämänarvojen uudelleenjärjestäytyminen
Kriisin myötä alkaneen henkisen työn seurauksena käsitys omasta itsestä ja elämästä saattaa olla hyvin erilainen kuin aikaisemmin. Usein vakava sairastuminen johtaa jonkinlaiseen elämänarvojen uudelleenjärjestäytymiseen: arkiset hetket nähdään aiempaa arvokkaampina, ura ja suoritukset aiempaa merkityksettömämpinä. Läheisten kanssa halutaan yleensä viettää aiempaa enemmän aikaa.
Sairauden myötä menetetyt elämänsisällöt ja kaventuneet tulevaisuuden mahdollisuudet saattavat yhä kirpaista, mutta niihin kyetään suhtautumaan välttämättöminä tosiasioina. “Näin on nyt vain käynyt ja on vaikutettava niihin asioihin, joihin vielä voin”.
Ihmissuhteissa on voinut tapahtua suuriakin muutoksia. Osa ystävistä vetäytyy kriisin tullen itse taka-alalle, toisiin ei itse koeta tarvetta pitää yhteyttä. Kaikkein läheisimmistä on saattanut tulla entistä läheisempiä ja rakkautta voi olla aiempaa helpompi ilmaista. Toisaalta perhepiirissä voi olla kitkaa ja konflikteja muuttuneiden roolien tai käsittelemättömien kokemusten vuoksi. Monet kokevat jossain vaiheessa syyllisyyttä siitä, että myös lähipiirin arki ja toiveet ovat oman sairauden vuoksi muuttuneet.
Yleisesti elämänrytmi on saattanut hidastua ja päiväohjelma muuttua. Elämä ei ehkä ole niin huoletonta tai kepeää kuin ennen. Onkin hyvä pitää huoli siitä, että elämässä säilyy myös mielekkäitä asioita, joihin syventymällä sairauden voi hetkeksi unohtaa.
Tulevaisuus saattaa tuntua epävarmalta, eikä tarkempien suunnitelmien tekeminen tunnu pettymysten pelossa välttämättä hyvältä. Toisaalta monet haluavat pohtia erilaisia vaihtoehtoja etukäteen tarkasti, jotta voivat parhaansa mukaan varautua tulevaan. Tietoinen keskittyminen nykyhetkeen voi rauhoittaa mieltä ja kehoa. Mitä ja ketä elämääsi kuuluu nyt? Mitä sinun on mahdollista aistia ympärilläsi juuri nyt?
Vaikeista kokemuksista huolimatta monet vakavasti sairastuneet toteavat elämän jälleen tasaannuttua, että kokemuksena sairastuminen muutti heitä lopulta myönteisempään suuntaan. Mikäli sairauden aiheuttamien rajoitteiden ja ennusteen kanssa on mahdollista elää vielä pitkään, koetaan sairastuminen lopulta usein jonkinlaiseksi herätteeksi, jolloin oli pakko pysähtyä kuuntelemaan itseään ja asettamaan asiat tärkeysjärjestykseen. Näinkin ikävä asia voi siis toimia käännekohtana, jolloin on saatu arvokas mahdollisuus muuttaa oman elämän suuntaa.
Vinkkejä elämään alkujärkytyksen tasaannuttua:
- Vaali tärkeitä ihmissuhteita. Kommunikoi avoimesti omista tuntemuksistasi ja kannusta myös muita siihen.
- Hemmottele itseäsi tässä ja nyt. Mikä saisi olosi juuri tänään paremmaksi? Mitä sinä olet aina halunnut tehdä, mutta lykännyt syystä tai toisesta tuonnemmaksi?
- Muistele elämässä tapahtuneita hyviä asioita yhdessä läheisten kanssa. Lämpimät muistot tuovat voimaa ja kannattelevat myös heikompina hetkinä.
- Nykyhetkeen asettumista voi tarvittaessa harjoitella erilaisten Tietoisen läsnäöolon harjoituksilla, joita internet on pullollaan. Hyvä hakusana suomenkielisillekin harjoituksille on ”Mindfulness”.
- Jos sinulla on yhä paljon häiritseviä tunteita tai ajatuksia, tutustu osioon ”Henkinen jaksaminen”
Lue seuraavaksi
Miten varautua tulevaan?
Toisilla vakava sairaus herättää tarpeen varautua tulevaan. Asioiden järjestely ja erilaisten…