Läheiset > Miten puhua sairaudesta muille?

Miten puhua sairaudesta muille?

Uudessa tilanteessa ja rooleissa ihmissuhteet hakevat uutta muotoaan. Tärkeintä olisi avoin keskustelu ja omien kokemusten selkeä ilmaisu. Jos se tuntuu vaikealta, harjoittelun avulla se helpottuu.

Vinkkejä keskustelun­avauksiin

Voisitko soveltaa näitä omaan suuhusi sopiviksi?

Olet luultavasti kuullut, että olen sairastunut syöpään. Siitä voi puhua ääneen ja itse asiassa toivoisinkin, että voisimme jutella siitä avoimesti.

Arvostan apuasi suuresti, mutta en kaipaa ylenpalttista sääliä tai erityiskohtelua.

Saatan olla huonolla tuulella tai väsynyt sairauteni vuoksi. Jos olen poissaoleva/äreä/tms., se ei johdu sinusta.

Olen yhä sama ihminen kuin ennen sairastumistani. Kanssani voi puhua mistä vain, ihan niin kuin ennenkin.

Tämä ei näytä minulta nyt onnistuvan. Voisitkohan sinä auttaa?

Tiedän että tarkoitat hyvää, mutta haluan hoitaa tämän asian ihan itse.

Minulle on tärkeää, että sanomallani on painoarvoa ja saan itse päättää asioistani.

Toivon, että kysyt mielipiteitäni ja esität omiasi asiallisesti, niin kuin aikuinen aikuiselle.

Arvostan sitä, kun sanot/teet…

Tuntuu ikävältä, kun sanot/teet…

Teenkö tai sanonko minä joskus jotain, mikä loukkaa tai suututtaa sinua?

Miten puhua sairaudesta lapselle?

Lapsen kyky käsittää sairastumista ja sen seurauksia on sitä parempi, mitä kypsempi hän on. Kyse ei ole pelkästään iästä, vaan esimerkiksi kielellisten taitojen, ajattelukyvyn ja tunne-elämän kehittyneisyydestä. 

Avoin ilmapiiri ja lapsen kokemusten sanoittaminen tuovat kaikenikäisille lapsille tasapainoa ja turvaa. Selitä lapselle tilanteen mukaan arvioidulla tarkkuudella, mitä tapahtuu. Osoita, että olet kiinnostunut lapsen ajatuksista ja tunteista. 

Lapsen mahdollisia tunnetiloja voi sanoittaa puhumalla lapsen kanssa niistä suoraan: “Anteeksi, en huomannut, kun yritit saada huomiotani. Se tuntui varmaan kurjalta?” “Sinua varmaan ihmetyttää, kun minä itken. Minulla on nyt paha mieli, mutta kohta se helpottaa.”  

Jos puhuminen ei tunnu lapsesta vielä luontevalta, kokemuksia voi käsitellä arjen lomassa esimerkiksi leikin, tarinoiden tai yhteisen toiminnan kautta. 

Pieni lapsi sopeutuu leikin kautta

Lapsi saattaa tuoda sairausteemoja esiin esimerkiksi piirtäessään, muovaillessaan tai roolileikeissään. Anna lapsen tuottaa sisältöjä mahdollisimman vapaasti ja suhtaudu niihin neutraalin kiinnostuneesti. Jos esiin nousee räikeitä väärinkäsityksiä esimerkiksi kuolemaan tai sairastumisen syihin liittyen, voit lempeästi pyrkiä oikaisemaan niitä.

Isompi lapsi toimii

Nuoruusikää lähestyvä lapsi leikkii vähemmän, mutta ei vielä pysty aikuisen lailla teoreettiseen mieltä painavien asioiden käsittelyyn. Yhteisen toiminnan lomassa lapsen tunnelmia ja ajatuksia voi aistia ja niitä voi myös koettaa ottaa puheeksi. Tarvitseeko lapsi apua koulutöissä? Laittaisitteko yhdessä ruokaa? Jaksaisitteko käydä elokuvissa?

Lue seuraavaksi

Miten parisuhteeni käy?

Jokainen parisuhde on
omanlaisensa…